Ierland en Schotland 2024

zondag 16 juni 2024

Stavoren

Na het verjaardagsmaal van mijn zus op vrijdag, een familie etentje op zaterdag was het vandaag tijd voor het afscheid van mij DUO collega's. Erwin, Lohith, Edde en Thimo waren afgereisd naar Stavoren ondanks het voetbal en, in het geval van Lohith, een reis van 4 uur heen en 4 uur terug en dat op zijn verjaardag. Het was heel gezellig aan boord. Een fles whiskey, een monoculair en een kussen met de M-vlag (of de Schotse vlag) voor het betere hangen aan boord. Daarna nog wat gelunched en nog wat door het stadje gelopen. Het was een geweldige tijd bij DUO... Morgen op naar Lelystad voor de tender.

Vrouwtje van Stavoren
maandag 17 juni 2024

De Blocq van Kuffeler

De mooiste verenigingshaven van het Markermeer. Wat een rust en stilte. De houtribsluizen zijn een taboe onderwerp. De tender is er. Vandaag veel wind uit de hoek waar ik heen moest, dus de moter heeft weer zijn best gedaan.

Røst: uitzicht
dinsdag 18 juni 2024

IJmuiden

Voor de kenners: de haven van de dominee... Vandaag een windstille tocht door Amsterdam, over het IJ. Door de Oranjesluizen en ook de kleine Zeesluis van IJmuiden. Wat was het druk op het IJ. Heb nog wel een foto gemaakt van het buiten IJ maar eenmaal in de stad keek ik mijn ogen uit. Het Noordzee kanaal was ook fascinerend, grote zeeschepen en hardvarende binnenvaart. De tocht en de sluizen in een colonne van 4 kleine schepen afgelegd. Verder weinig bijzonders. De site van de Border Force doet het niet, dus maar gebeld. Misschien wordt ik teruggebeld, anders maar min of meer illegaal oversteken. Wat minder mikken op "small boat" en wat meer op Engelandsvaarder.

het IJ
donderdag 20 juni 2024

Harwich Ha'penny Pier

Oversteek van IJmuiden ging voorspoedig. Klein beetje issue met de zeiltrim maar na verloop van tijd wat het toch voor elkaar. Veel te snel dus voor Harwich eerst maar een tijdje bijgelegen. Nu is het wachten op de Borderforce.... En de uitslag is: positief. Ik moest wel screenshots maken van de ingevulde sheet. Blijkbaar werkt de automatisering hier niet zo goed. Morgen even uitrusten. Harwich is ook zo'n vervallend Engels stadje.

Harwich vanaf Shotley
vrijdag 21 juni 2024

Harwich Ha'penny Pier, Shotley

Met de ferry overgestoken naar Shotley, langs de Marina via een public footpath, een prachtige wandeling langs de oever van de rivier Orwell. Even stil gehouden bij St Marys' kerk en kerkhof in Shotley. Ondermeer oorlogsgraven uit de 1e en 2e wereldoorlog, wat een vernietiging van leven. Kinderen van 16 en 17 jaar oud liggen daar. Naast de Engelsen ook Duitsers. Een droevig stemmend monument aan de waanzin die oorlog heet. Daarna weer verder, een heerlijke wandeling door de landerijen terug naar Shotley Marina en de ferry naar Harwich. Een late lunch/vroeg diner in de beste pub van Harwich (volgens de oude rot naast me in de haven) de Alma. Nu de tocht van morgen voorbereiden.
Voor HMS Ganges zie link.

Ormen Lange ca 2016
zaterdag 22 juni 2024

Ramsgate

Fantastische tocht, de Thames estuary overgestoken. Geweldig gezeild, alleen het laatste stuk (tegen stroom & wind) op de motor. De volgende keer toch het rif maar wat eerder zetten. Met windkracht 6 en volle zeilen, dan wil ze wel lopen. Nu weer een dagje cultuur snuiven en, o ja: ik moet ook nog een Ierse vlag kopen...
Op de foto: de Goodwin Sands (links) en de Downs (rechts)

Rechts: the Downs, links Goodwin Sands
zondag 23 juni 2024

Ramsgate: Vincent van Gogh

Eerst maar eens begonnen met de 10.000 stappen, of eigelijk was dat na het afwassen en dweilen. Van de West Cliff naar de East Cliff gelopen, en dan niet alleen langs de promenade. Zo'n 2 a 3 straten van de promenade zie je het verval en klasse verschil sterk toenemen. Aan de zeekant schitterende villa's, landinwaarts het verval en het vuil op straat.
Verder langs het strand, dezelfde taferelen als in mijn herinnering in Zandvoort een halve eeuw geleden, alleen dikker en met meer tattoos.
En ook nog wat Cultuur.... (zie foto)

Vincent van Gogh: 11 Spencer Square
maandag 24 juni 2024

Eastbourne: Gated Community

Zoals de schipper van "Our Lizzy" al zei: "Dover is helemaal niets". Uurtje voor de haven rondjes gedraaid zonder heldere instructies. Blijkbaar ben ik nog niet helemaal relaxed want nu ben ik in Eastbourne. In een poep sjieke marina, achter een dubbele sluis. Weinig wind veel motor en een kerncentrale (zie foto) van Dungeness

Dungeness nuclear plat
dinsdag 25 juni 2024

The Solent

Na een wat onrustige nacht in Eastbourne, want die sluis ging wel erg vaak open, tanken in Brighton redelijk laat aangekomen in de Solent. Komende dagen even wat strakker plannen in verband met de getijden en de stromingen. Dit is het meest exclusieve deel van de reis, dus de eerste nacht maar bespaard door te ankeren.

Avond in Solent
woensdag 26 juni 2024

Cowes

Een korte dag vandaag, lekker langs de randen van de Solent een beetje de stroming ontlopen. Opdracht voor deze dag: boodschappen doen. Dus maar gekozen voor Cowes. Een beetje met een minder voorgevoel maar... het valt hier 100% mee. Het bootjesvolk is geconcentreerd in de haven en de hoofdstraat, een straat achteren en het is een normaal stadje. Nou ja normaal? Geen vuil op straat alles keurig opgeruimd, best wel onengels fraai. Aan de andere kant: de huizen zijn hier ook best wel aan de prijs. Foto is van vanmorgen, links het "No Man's Land Fort" en rechts het "Horse Sand Fort" dit alles ter bescherming van Portsmouth.

No Man's Land Fort
donderdag 27 juni 2024

Isle of Wight

Lekker rustig dagje, de boot in Cowes gelaten en met de bus over het eiland gecrossed. Het is een geweldige plek met een mild klimaat. Koningin Victoria bracht hier haar jeugdvakanties door en haar laatste jaren. Newport is een mooi stadje met een imposante kerk en Een droogvallende haven. De tocht naar Ventnor, boven in een dubbeldekker was geweldig. Helaas was er een stuk weg weggespoeld dus kon ik niet de hele ronde maken. Lekker gewandeld en genoten van het warme en zonnige weer. De foto is gemaakt in Ventnor.

Ventnor uitzicht op het kanaal
vrijdag 28 juni 2024

Lymington aka "Plan B"

Dus vanmorgen om een poging om "The Needles" te passeren. Achterlijk vroeg opgestaan om flink wat van het tij mee te hebben. Helaas... ondanks een theoretische stroom mee van 2,5 knoop stond de wind recht op de kop en boven de 20 knoop: windkracht 6. Met de motor op vermogen maar krap 5 knoop gang. Dus maar een haventje verder gegaan, Lymington op het vaste land. Heerlijk door het stadje gelopen en smiddags een stevige wandeling door het natuurgebied "Keyhaven". Hoofd leeggeblazen door de wind. Morgen komt de wind uit een andere hoek en moet ik een flink stuk kunnen zeilen.

Een kluut in keyhaven
zaterdag 29 juni 2024

Brixham voor anker

Op een onchristelijk vroeg uur vertrokken, windstil en volop profijt van de stroming. "The Needles" waren liefelijk, aan de andere kant stonden wat golven, dat waren de Shingels. Met een aantal schepen koers gezet richting "The Portland Bill", een plek met een ruig stromingspatroon. Precies op tijd gehaald, daarna keerde de stroming zich tegen. Ondertussen was ik als laatste over. Gelukkig kwam er een mooi windje dus toen heerlijk kunnen zeilen. Nu voor anker bij Brixham. Voorspelling voor morgen is maar zo-zo. Eerst even uitrusten en dan zie ik morgen wel verder. De foto is van "The Needles"

The Needles, Isle of Whight
zondag 30 juni 2024

Salcombe, aan een visitor mooring

In Salcombe harbour. Het was weer prachtig weer vandaag. Geweldig gezeild, tegen de stroom in maar de vakantie is nu echt begonnen. Devon is prachtig, de glooiende heuvels met de veelkleurige akkers als een lappendeken. Vandaag heerlijk kunnen zeilen, had ook de topzeilen gezet. Dat is solo wel een klusje maar het was zeker de moeite waard. Om een uur of half negen vertrokken om 9 uur de zeilen op en de motor uit. Even later de eerste bruinvissen om de boot. Om tien uur de topzeiltjes bij en om een uur of 4 in deze haven. Nu de watertaxi maar eens proberen en iets met douchen en boodschappen enzo. Ok dit is het meest perfecte plaatsje tot nu toe...

Salcombe Harbour
maandag 1 juli 2024

Plymouth, Queen Anne's Battery

Heerlijk gezeild, hemelsbreed niet zo ver, wind uit het westen en daar moest ik ook heen. Dus in twee slagen naar hier. Klaarblijkelijk zijn de Engelsen bang voor een invasie, ook hier allerlei verdedigingswerken, maar ja het is dan ook een Marine basis. Onderweg nog een fregat tegengekomen. Eigenlijk vind ik dit soort steden niets. Wat onderdelen voor het avondeten gekocht bij een stereotype "Corner Shop", ja Edde: ze bestaan echt. En omdat Salcombe toch echt superieur was: nog een plaatje.

Salcombe Church
dinsdag 2 juli 2024

Falmouth

Wat doe je dan zo'n dag? Nou, beginnen met ontbijt. Nog eens het weer en de route checken, dan motor aan, trossen los en de haven uitvaren. Daarna de zeilen hijsen en de baai uitvaren. Op het open water: de koers vastzetten en dan begint het trimmen van de zeilen, eerst nog zonder de stuurautomaat. Zodra het loopt de stuurautomaat vastzetten op koers want we kunnen het in 1 keer belopen. Daarna wat klusjes doen en zodra er een boot in de buurt komt: stuurautomaat eraf en met de hand verder. Op rustige momenten: wat lezen of mijmeren. Vandaag varieerde de wind tussen 3 en 6. Vanwege de ruime koers kon het zonder rif. Aangekomen in Falmouth, een veel leukere plek dan Plymouth. Nu nog bedenken wat ik morgen ga doen...

Falmouth Haven
woensdag 3 juli 2024

Falmouth

Nou vandaag dus een dagje rusten en na ruim twee weken: de was doen. De komende dagen zal ik veel op de boot zijn, dus ook 10k stappen gedaan waarvan een deel redelijk steil. Het maritieme museum bezocht en het plaatselijke fort: Pendennis Castle. Begonnen door gekke henkie 8 en dienst gedaan tot na de 2e wereldoorlog.
Falmouth is zeker de moeite waard, niet het statige verval van Lowestoft en ook niet de ronddwarrelende vuilnis van Ramsgate. Meer industrie en handel dan het postkaart paatsje Salcombe. Conclusie: ruim voldoende.

Pendennis Castle
donderdag 4 juli 2024

Penzance I

Penzance gehaald, niet helemaal zonder schade. Het was een lekker spannende dag met een voorspelde 6 uit het westen. Het ronden van Lizard Point ging prima. Veel zeilentrim gedaan, ook rif zetten er weer uithalen en nog eens zetten. Uit de luwte van Lands End kwamen de Atlantische Oceaan golven. De "sea state" voorspelling was "moderate to rough" oceaangolven en windkracht 6 waren goed te doen met 1 rif in het grootzeil en de kluiver een rif opgerold. Totdat het schildpad blok van het grootzeil rif afbrak, of liever uit de giek gerukt werd. Iets minder leuk om op de oceaan het grootzeil omlaag te moeten doen, beetje nat geworden maar was beter dan op het Skagerak. Met deze windkracht zeilt ze ook uitstekend op 3 zeilen.
Lig nu in de haven van Penzance en daar zal ik voorlopig even blijven. Het weer en de "sea state" worden de komende dagen slechter. Maar aan de positieve kant: ik lig wel mooi in Penzance. Morgen met de giek en een fix voor het rif bezig. Foto is van St Michaels Mount, even ten noorden van Penzance.

Saint Michael Mount
vrijdag 5 juli 2024

Penzance II

Een dagje met allerlei onderhoud. Zeereling gemaakt met behulp van een bedrijf in de haven, geweldige lui die van Penwith Chandlers. Ook een oplossing voor het 1e rif van het grootzeil. Daarnaast allerlei kleine dingetjes. Het motregent dus een beetje Engelse zomer weer.
Stuk wezen wandelen naar de supermarkt voor boodschappen. Ondertussen was het gestopt met motregenen en is het gaan regenen. Ben zeiknat geregend. Nu eerst opdrogen.
Foto is het "Egyptian House" een van de opmerkelijke gebouwen in dit stadje

Penzance Egyptian House
zaterdag 6 juli 2024

Penzance III

Dag drie in Penzance. Vanmorgen naar Mousehole gewandeld. Dit is "Doc Martin Country" als in Marty Clunes en niet de schoenen.
Gewoon het paradijs.
Er was een festival bezig en allerlei klassieke bootjes waren aan het varen. Zelfs nog even geparticipeerd door een boot in het water te helpen dragen. De zon schijnt, de regen is verdwenen. Allerlei foto's en filmpjes gemaakt. Een fles rum gekocht, ben benieuwd of die NL gaat halen. Ook nog door Newlyn gekomen. Op de terugweg nog even naar Bowls gekeken.
De foto is van de "Penlee Lifeboat Memorial", een ingetogen monument voor de ramp met de Solomon Browne

Penlee Lifeboat Memorial
zondag 7 juli 2024

Richting Scilly

Vanmorgen op tijd vertrokken uit Penzance op weg naar de Scilly's. Was een lastige tocht: tegen de wind in kruizen. Kwam verkeerd uit bij de TSS, daar flink wat tijd verloren. Vervolgens vlak bij de Scilly's het tij tegen. Toen maar besloten om richting Ierland te gaan. Foto is uit de haven van Penzance, een groepje Steenlopers hing als volleerde hangjongeren rond bij de sluis.

Steenlopers
maandag 8 juli 2024

Kilmore Quay

Gehaald!! Vandaag aangekomen in Ierland na zo'n 36 uur zeilen (inclusief de Scilly's poging). Tijdens de nacht de moter laten draaien want de wind was weg maar in de ochtend weer vrolijk zeilen met een ONO windje. Vlakbij Great Saltee een lobster pot gevangen, dus een aantal kreeften blij en een visser boos... Mocht daarna zelf wel het water in om de schroef te bevrijden van allerlei ongein. Zal me leren om de zeilen te strijken en niet goed op te letten. Bordje eten is op en deze jongen ook.
Morgen wordt het bagger dus ga ik dan wel even wat rondlopen in deze plaats.
Foto van de Saltee's groot links en klein recbhts, geen lobster pot te zien

Saltee voor de kust van Kilmore
dinsdag 9 juli 2024

Kilmore Quay II

Dagje bijkomen, daarnaast is het Iers zomer weer. Wandeling gemaakt door de duinen en langs het strand terug. De Ieren naast mij adviseren om het oosten over te slaan, dit komt overeen met mijn verwachtingen.
De sporen van mijn actie voor het kreeften bevrijdingsfront zijn verdonkeremaand.
Layout van de site aangepast want de vorige layout was niets... ik ben dus geen Frontend developer!
Foto is van het natuurgebied

Kilmore
woensdag 10 juli 2024

Dunmore East

Hard aanpakken vandaag, de voorspelde 3 a 5 bleef uit. Buiten de haven een strakke 6 met een redelijk zeetje. 2 mijl voor Hook Head (zie foto) stond 8 op de windmeter. Vlak voor de haven gestreken ten koste van mijn laatste Witting petje, en eng dicht bij een wedstrijd veld. Nu veilig in de haven met de Franse catamaran (wat een joekel) naast me, heel aardig koppeltje uit Bretagne. Aan de andere kant ligt Bob de Schot, ook solo zeilend maar dan net terug uit de Cariben en is al in Nieuw Zeeland geweest.
Een heerlijke Pizza gehad met een pint Cider uit Zweden, ga zo heerlijk inkakken en morgen weer verder.

Hook Head vanaf de pier van Dunmore East
donderdag 11 juli 2024

Dungarvan, Helvick

Vandaag toch maar het rif gezet ondanks de voorspelde 3 tot 5 die zou afzwakken naar 2 tot 4. Het bleek dus gewoon een 6 te zijn maar met een rif heerlijk ontspannen en veel te snel gezeild. Dus nog even aan het klussen geweest met onder andere de marifoon, terwijl ik aan een visitor mooring lig, tot nu toe helemaal alleen. Toch maar even in Cork kijken of iemand mij kan helpen met de marifoon.

Dungarvan, het haventje van Helvick
vrijdag 12 juli 2024

Crosshaven

Het is weer zo'n dag, begin je in je beste Engels en zegt de havenmeester: "het kan gewoon in het nederlands hoor" ofwel Wietze Hiemstra is hier de havenmeester. Een opsteker was wel dat mijn buurman in de haven, een oude Schot mij aansprak met "Oh, you're the Dutch boy" voel ik me toch weer jong. Heerlijk gezeild met ruime wind, wel een beetje ruzie met de zeiltrim.
Vanaf nu wordt het allemaal nog wat uitdagender. Foto is van de haven, het is vlak bij Cork.

Crosshaven met Cork om de hoek
zaterdag 13 juli 2024

Glandore

Het moest een keer gebeuren, geen wind... dat is weer eens wat anders dan reven. Vandaag dus wel de topzeilen gezet maar dat had niet zoveel zin. Onderweg nog een foto gemaakt van "Old Head of Kinsale", lijkt me een leuke plek om te wonen, vooral als het stormt.
Vroeg vertrokken uit de drukte, Cork gaan we wel een andere keer doen. Vandaag hoor ik weer veel Nederlands om me heen. Ben de dinghy aan het opblazen, de pomp is direct al stuk, dus zo af-en-toe wat Hollands gescheld over het water, tsjonge jonge wat ben ik relaxed.
Lig nu voor anker, zal ik aan moeten wennen de komende dagen en ik moet er wat beter in worden...

Olde Head of Kinsale
zondag 14 juli 2024

Bantry I

Een dag vol met iconische beelden, "The Stags", "Fastnet Rock" (zie foto), "Mizen Head", Birmingham.
Helaas wel weinig wind. Nu in Bantry, de laatste tank/was/douche mogelijkheid voorlopig. Hang aan een "visitor mooring" denk ik. Morgen boodschappen en de was en een beetje rondwandelen. Het gaat regenen. Mogelijk dinsdag weer verder. Oh ja, Dolfijnen! bij Birmingham en ook nog een zeehond. Dacht Jan van Genten te zien.

Fastnet Rock
maandag 15 juli 2024

Bantry II

Druk dagje vandaag. Eerst de haven ingevaren, nieuwe buurman zag er wat minder uit, hij was gevallen. Boodschappen gedaan, voor het eerst sinds tijden een grote winkel, keek mijn ogen uit, was het niet meer gewend al die luxe. Daarna gedouched en de was gedaan in de stad.
Op de terugweg nog postzegels gehaald en boeken gekocht. Daarna de was opgeruimd. Goed gelunched, dankzij de boodschappen. Daarna een flink stuk gewandeld en goed nat geworden. De wolk had geen haast en bleef lekker lang hangen en uithuilen.
Daarna een lekker pizza en straks nog diesel halen bij de pomp aan de overkant van de weg. Morgen de bus naar Cork: ben ik daar toch ook nog geweest.
Foto van St Brendan (sint Brandaan).

Sint Brandaan
dinsdag 16 juli 2024

Bantry III

Vandaag met de bus naar Cork. Mooi moment voor wat reflectie. De huizen hier zijn verbazend kleurrijk. Als ik het openbaar vervoer vergelijk met dat van Isle of Wight (in beide gevallen voorin en bovenin een dubbeldekker). Dan zijn de Ierse bussen een stuk moderner. Daarnaast raakte de IoW bus regelmatig overhangende takken maar de Ierse bus niet.
Ook in dit gebied lijkt de (melk)veehouderij zwaar de overhand te hebben. Schapen en paarden zijn vrijwel afwezig. Wel apart dat dit katholieke land verslaafd lijkt aan gokken en vapen.
Historie is overal, in een van de havens was de toegangscode 1918, blijkbaar speciaal gericht op de Engelsen. Foto is van een van de vele Nationale Monumenten

Cork: nationaal monument
Woensdag 17 juli 2024

Valentia Island I

En wie was er weer te laat met het reven? en dat terwijl er een "small craft warning" uitstond? Dus met een Franse zak gezeild. Het was een vermoeiende dag, eerst aan de wind langs een lagerwal in Bantry Bay, leuk die retour golven van de atlantische oceaan. Je hebt dan niets aan een stuurautomaat, je kunt zelf veel beter anticiperen dan zo'n ding. Daarna voor de wind (nu aangehaald to 6). Zelfde laken een pak, moet je echt zelf doen. Zag de Skelligs maar had het te druk voor een foto. Net boven het eiland zag ik 38 op de windmeter (en die is in knopen). Nu veilig in de haven, we hebben het eerste doel gehaald. De foto is een WTF'je. Ik ga straks wel uitzoeken hoe dit nu weer zit en je vraagt af wat er met I & II is gebeurd. En voila: hier

WTF?
Donderdag 18 juli 2024

Valentia Island II

Dus dit is het paradijs. Gister nog een Guiness gedronken in dezelfde pub waar ik 34 jaar geleden (moet het nog exact reconstrueren) mijn eerste potje pool speelde tegen Martin. Hij liet mij de dag erop de highlights van het eiland zien. De vuurtoren, toen een charmante bouwval, nu helemaal opgeknapt met museum en tearoom. De quary en grotto, toen leeg en indrukwekkend, nu vol in bedrijf en nog groter geworden, want heropend in 1998. Het Tetrapod trackway was toen nog niet ontdekt, dat was pas in 1992(zie foto) maar ligt er nu prima bij. Ook de top van de Geokaun mountain en de Fogher Cliffs waren toen nog niet toegankelijk, nu wel. Toegegeven, het is meer toeristisch maar (nog) niet storend. Ze hebben echt moeite gedaan om dit zo fraai mogelijk te doen. Mijn angst dat het tegen zou vallen is dus niet uitgekomen, in tegendeel.

Valentia Island Tetrapod track
Vrijdag 19 juli 2024

Valentia Island III

Op Brummy naar Chapeltown (An Caol) na een nachtje luxe in een hotel slapen. Er is een "Gale Warning" voor Shannon, dat is een graadje serieuzer dan een "Small Craft Warning": windkracht 8 vs 6. Blijf dus lekker in de haven vandaag. Fietstochtje was aardig inspannend. Moet nog met de bakboord lier bezig en nog wat andere routine werkzaamheden. Uitzicht voor morgen is nog wat troebel. Als NW aanhoud dan is alleen Dingle haalbaar.

Brummmy bij Chapeltown
Zaterdag 20 juli 2024

Valentia Island IV

Nog steeds gevangen in het paradijs, het stormt vanuit het Noordwesten, net de kant die ik uit moet. Het zou natuurlijk een stuk slechter kunnen, morgen gaat de wind draaien naar west/zuidwest. Ik moet hier dan maar weg want anders blijf ik hier gewoon. Vandaag een wandel/ferry tocht naar Caherciveen gemaakt, ook mooi maar geen Valentia Island. De 20k stappen heb ik wel weer gehaald, dus de komende dagen mag ik aan boord blijven, kijken of we wat mijlen kunnen maken. De foto is vanaf Mount Geokaun richting Valentia Harbour, je kunt de vuurtoren zien.

Mouny Geokaun richting Valentia Harbour
Zondag 21 juli 2024

Fenit

Theoretisch was het vandaag dus een heuse kut dag. Variable wind, tussen de 2 en 7 en de echte oceaan golven. Was heel vroeg vertrokken uit Knightstown en het werd al snel duidelijk dat dit een hele dag sturen zou worden. Ook nog fris en zo af en toe wat regen. Blasket Sound ging ook bijzonder moeilijk.
Vanaf Brandon Head werd ik. in een estafette, begeleid door eerst 1 dolfijn, daarna een stuk of 4 en vlak bij Tralee Bay, door weer eentje. En dat maakt de hele dag dus meer dan goed! Helaas geen foto's kunnen nemen voor het project dat hier draait, waarbij men nde individuen identificeert aan de hand van de rugfin. Foto is van een plek waar ik hoop om nooit te hoeven zijn, maar het was opendag vandaag.

Binnenkant van de RNLI Lifeboat
Maandag 22 juli 2024

Inishmore

De Aran Islands. Lange tocht maar de golven waren een stuk beter dan gister. Kon redelijk goed trimmen en dus deels op de stuurautomaat vertrouwen. Dat geeft de tijd om wat rustig te klussen, de gister geplaatste reserve VHF (marifoon) antenne nog beter op gehangen. Plots kan ik alles goed ontvangen, waarschijnlijk een kabelbreuk of iets dergelijks, iets voor de winter. Begint al een aardig lijstje te worden. Morgen even rondkijken op dit eiland. Lig nu aan een bezoeker boei, was een heidens karwei om dat ding op te pakken. Foto is van Loop Head, kwam ik onderweg tegen. Net als weer wat dolfijnen en ik zag een spuiter in de verte.

Loop Head
Dinsdag 23 juli 2024

Rossaveal

Vanmorgen met de dinghy naar de wal op Inishmore. Boodschappentas geparkeerd bij de duikschool, gerund door een Zuid-Afrikaan. Daarna, best wel onvoorbereid gaan wandelen, wel wat water mee maar geen eten... ik ben meer dan 30 jaar terug in de tijd. De overheersende kleur is grijs, de uitstraling is vervallen en armoedig. De velden zijn klein en omheind met drystone walls. De mensen zijn extreem aardig, dwalend op zoek naar een monument, een stem vanaf een dak: "You looking for the church?". Eigenlijk wist ik dat niet zeker, alle minieme aanwijzingen zijn in Gaelic. De geschiedenis is hier tastbaar, Cromwells army had de kerk vernietigd. Terug in de haven was de eb wat ebbiger dan ik had verwacht, moest dus een eind slepen. De ferries hadden hele kuddes toeristen gedumpt, dit is dus vooruitgang. Foto van de haven, welke boot ligt het verste weg (en heeft geen buitenboordmotor?). Stiekum overgestoken naar Rossaveal, hoofdzakelijk voor diesel en water.

Kilronan Haven, Aran
Woensdag 24 juli 2024

Clifden

Nat, koud en mistig. Weinig gezien. Slyne Head zag er redelijk dreigend uit in de mist maar zorgde ervoor dat de oceaan golven werden gedempt. Om een uur of drie was de pijp leeg maar bij de tweede poging had ik een visitor buoy te pakken, ik wordt er beter in.
Zit nu lekker binnen, luisterend naar RTE 1 en wat aan snoepen en puzzeltjes maken. Verwachting is meer van hetzelfde. Foto is van gisteren, plaatje op Inishmore.

3 koeien
Donderdag 25 juli 2024

Ballyglass Broadbay

Het begon koud en bewolkt maar niet nat. Wind stond het eerste stuk goed, dus na de trim de stuurautomaat erop en lekker zitten niksen. Om 12 uur moest de koers aangepast naar voor de wind, dus geen stuurautomaat, wel eindeloos wezen trimmen en voor het eerst in tijden: de zon!. De voor de wind oplossing komt steeds dichterbij, iets met een Franse zak, maar alle suggesties zijn welkom. Had nog wat stukjes afgesneden, lekker spannend langs allerlei rotsen. In het laatste stuk toch te snel het stormrondje gemaakt, was dus spannend met de gijpkoers. Foto is van gisteren in Clifden. Morgen op weg naar de beschaving voor het broodnodige wassen.

Kasteel bij Clifden
Vrijdag 26 juli 2024

Killybegs I

Zoals een Ier zou zeggen: "The little feckers were ganging up on me like I was some fecking ijit". Bijna het hele kaartje volgeschoten en misschien wel twee bruikbare foto's. Ik vermoed dat ze het onderling afspreken. Deze zijn wel andere dan in Shannon, ze zwemmen op een andere manier om het schip heen. Die van Shannon gingen zo dicht mogelijk onder de boeg door. Het blijven fascinerende dieren. Ondertussen de tweede dag van 12+ uren zeilen, ik vind dat ik nu wel een pauze verdient.

Dolfijnen in Donegal Bay
Zaterdag 27 juli 2024

Killybegs II

Twee verhalen. Op de voorgrond rechts het havengebouw dat al jaren in ontwikkeling is door de county (Donegal) maar ook al jaren over tijd is. In het Iers is geen term die dezelfde urgentie als het Spaanse "manana, manana" weergeeft. De "small craft harbour" wordt uitgebaat door de lokale overheid en die sluit om 16:30 op vrijdag en gaat maandagochtend om 09:00 weer open (om en nabij). Het hekwerk om de haven is redelijk, gister dus uit en ingebroken. Vandaag de code van een vriendelijke Ier (pleonasme). Ook grappig, overal CCTV borden maar geen actie gezien als gevolg van een over hekken klauterende toerist.
Mijn bron, de eerder genoemde Ier weet te melden dat de vier grote vissersschepen, van zo'n 30 miljoen per stuk, in drie weken tijd hun jaar quotum opvissen. De rest van het jaar liggen ze werkloos aan de wal, met generatoren en lampen aan.
Een deel van de boodschappen is gedaan, de was ligt bij de wasserette en de eerste 10k stappen zijn gezet.
Nog even een bonus: moet ik nu Scheveningen en Lauwersoog waarschuwen?

Killybegs Haven Killybegs vissers
Zondag 28 juli 2024

Killybegs III

Vanmorgen de bus naar Donegal Town genomen. Een beetje een gemengde dag, het stadje is aangenaam klein met een mooie ruine van een kasteel. De verwoeste Abbey (natuurlijk die Engelsen weer!) annex begraafplaats met uitzicht op Donegal Bay, prachtig verstild. Het monument voor de slachtoffers van de "Great Famine" (uiteraard weer een hoofdrol voor de Engelsen), sober en daardoor krachtig. Donegal is, op z'n Iers Dun na nGall of wel het fort van de buitenlanders.
Het centrum van Donegal Town is "The Diamond", een best wel sneu verkeersplein met als toetje de verzamelde Ierse "Bikers". Meelijwekkend die boomers die verlekkerd naar elkaars motoren luisteren terwijl uitgedost als een obese michelen-mannetje.
Ondertussen weer terug in Killybegs, morgen verder ondanks de "Small Craft Warning", foto is van de Donegal Abbey.

Donegal Abbey
Maandag 29 juli 2024

Gola

Dicht bij "Bloody Foreland", het was enthousiast vandaag. Af en toe windkracht 6 en redelijke golven. Ik heb het sleepoog van de dinghy nog, het slechte nieuws: de rest niet meer. Het was niet eens de ergste dag maar het sleepoog is gewoon uit het bootje gerukt. Was zelf druk met sturen en trimmen, terug halen was geen optie, zat tussen allerlei ondiepten en eilandjes. Probeerde de Coastguard op te roepen op VHF 16 maar ik zit nu blijkbaar in een stukje zonder bereik. Voorlopig dus niet naar de wal... bij het ankeren (zoals nu)
De verwarming staat aan want het was koud en nat vandaag, maar wel heerlijk gezeild. Dus ook geen nieuwe foto's: er was weinig te zien: regen, mist en golven. Dus dan nog maar eens Donegal Town.

Donegal Fort aan de Eske
Dinsdag 30 juli 2024

Ballymastoker Bay, Lough Swilly

Er zijn een paar manieren om te slapen, bij vastliggen in de haven of aan een goeie bezoekers boei: in het vooronder. Varend of op anker: in de zeilkooi. Gister dus voor anker met veel wind en nog wat deining. Dus veel bezig met het opsporen van geluidjes: de losliggende pen in het pennenbakje, de nog in het water hangende sleepgenerator en zo nog meer. En natuurlijk het ankeralarm, om een uur of 3 nog een keer opnieuw en nu beter geankerd. Daarna geslapen tot de wekker en daarna nog een bonus. Het was een rustige dag, weinig wind en zelf de oceaan was lief en gaf geen kopjes. Kon weg van het anker op de zeilen. Even buiten Gola was de wind op, dus verder op de motor. Foto is van Fanad Head, bij de ingang van Lough Swilly. O ja, het brood is op en ik kan niet naar de kant... morgen wordt het dus belangrijk om boodschappen te doen....

Lough Swilly: Fanad Head
Woensdag 31 juli 2024

Coleraine, River Bann, N.I.

Om 5 uur vertrokken uit Lough Swilly, zie eerste foto. Het afscheid van de republiek Ierland. In Bantry had ik het boek "McCarthy's Bar" van Pete McCarthy gekocht. Geschreven in 2000 met zijn ervaringen als (Engels) kind op vakantie bij familie in Ierland in de jaren 60 en zijn roadtrip in het jaar 2000 op zoek naar zijn identiteit. De verschillen tussen het Ierland van de jaren 60 en het jaar 2000 (EU, Celtic Tiger) heeft parallelen met mijn "Roadtrip". In 89 was Ierland nog redelijk armoedig, de Celtic Tiger economische boom was er nog niet. De "Good Friday Agreement" ook niet, de bankencrises lag nog in het verschiet. Nu, in 2024 zie je duidelijk de verschillen, maar ook heel herkenbaar: de overeenkomsten. De welvaart is enorm toegenomen, veel dorpen zijn "ansichtkaart-waardig" qua kleurstelling, de auto's zijn luxe, het tourisme is sterk toegenomen. De mentaliteit is, in de plaatsen waar ik geweest ben (dus niet de steden) grotendeels hetzelfde, uitzonderlijk vriendelijk.
Wat moet je eigenlijk zeggen op: "How are you"?
Ben nu dus in Coleraine, Noord-Ierland, aan de rivier Bann. Even een storm uitzitten en daarna door naar Schotland (denk ik want plannen is niet zo mijn ding). Boodschappen, vervanging van de dinghy, kaarten van Schotland (altijd handig).
Foto van het afscheid (voorlopig) van Ierland en de aankomst op de River Bann (Reitdiep maar dan met heuvels en een trein).

Lough Swilly: Afscheid River Bann: Welkom
Donderdag 1 augustus 2024

Coleraine II

Heerlijk geslapen, zonder deining of ankeralarm. De beloofde diesel is er niet (meer). De havenmeester is joviale typische Ier die naar een bruiloft moet. "Irish weddings are no fun, halve the people you don't know, the other halve you don't like" en "The difference between an Irish wedding an Irish funeral is one less drunk".
Daarna met de trein naar Belfast. Vreemd, een plek die een van z'n grootste drama's (Titanic) viert. Na drie uur mijn holistische, op Dirk Gently gebaseerde, zoektocht naar kaarten voor Schotland afgebroken. Ben geen fan van steden.
Terug in Coleraine nog genoten van de kleurrijke kerk (zie foto)

Coleraine Kerk
Vrijdag 2 augustus 2024

Coleraine III

Weer uitstekend geslapen, hier kan ik wel aan wennen, laat opgestaan. Vandaag regen en harde wind, dus met Brummy naar Mountsandel Fort (zie foto). Hier een mesolistische nederzetting, de eerste sporen van menselijke bewoning in Ierland. Daarnaast ook nog een "Hillfort" uit Noormannen periode maar met IJzertijd geschiedenis.
Fietsen in dit deel van Ierland is een unieke belevenis, dit kleine plaatsje kent een gigantische (auto) verkeerstroom. Voetgangers, alleen mensen die een hond uitlaten, zijn vrijwel afwezig. Fietsers nog veel minder, naast een paar kinderen die in het voetgangersgebied aan het fietsen waren, was ik de enige. Dit lijkt een evolutionair gegeven, aanwijzigen voor fietspaden zijn esoterisch.
Had een kaart gekregen van de buren, dus morgen op naar Port Ellen. Voor de kenners, kijk eens naar de 4 plaatsten ten noordoosten van Port Ellen... (Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg en Ardmore)

Brummy bij Mountsandel
Zaterdag 3 augustus 2024

Ballycastle I

Mijn vooroordelen ten opzichte van Ulster/Noord-Ierland, zijn dus volkomen onterecht. Ook hier zijn de mensen uiterst hartelijk en aardig. In Coleraine was nog wel een Orange Logde met een paar Engelse/Ulster vlaggen maar het lijkt er toch sterk op dat de extreme stromingen het (demografisch) aan het verliezen zijn.
Dus dit is niet Port Ellen maar een plannetje van verderop in het alfabet. Het was ruime wind vandaag dus dat betekent zelf sturen en dat is wel vermoeiend met een sterk variabele wind (qua windkracht). Een paar keer onderweg de 6 aangetikt maar vooral de stroming was fenomenaal. Her en der meer dan 4 knopen. Dus deze plek maar uitgekozen, is een betere uitvalsplek voor Port Ellen. Moet het weer nog wel weer checken en heel strak plannen qua stroming. 1 Uur voor HW Dover kan ik weg en dan moet ik wel een stuk westelijker sturen dan rechtstreeks. Ik laat het rif er maar in zitten.
De omgeving doet aan Wells-next-the-sea denken, zelfde toerisme zelfde relaxte omgeving. Foto is van onderweg vlak voordat ik de 4 knopen tegenstroom te pakken kreeg.

Ballycastlebay: Kinbane Head
Zondag 4 augustus 2024

Ballycastle II

Vandaag: regen en storm, dus lekker een beetje wezen klussen. Daarnaast, voor het eerste in 4 jaar, mijn zeilpak gewassen. Dat was nodig ook want het begon mij tegen te spreken. Om 'm droog te krijgen heb ik nu maar de verwarming aangezet. Kan nu mooi want ik lig toch aan de walstroom.
Het managementbesluit is genomen, ik ga langzaam richting Oban en ga daar op zoek naar een haven waar ze de winter door kan brengen. Ga dan zelf terug en volgend jaar weer verder. Hier is zoveel te zien en te doen, heb geleerd van vorig jaar: heen en weer scheuren naar de Lofoten is een keer leuk maar daarna houd het snel op. Foto is het bewijs dat ik in Ballycastle ben, op de achtergrond zie je Fair Head. Normaal kun je de Mull of Kintyre ook zien, maar ja, regen he. Trouwens gister langs de Giant Causeway gevaren maar dat heb ik dus helemaal gemist (en dat laten we mooi zo).

Ballycastle: Fair Head
Maandag 5 augustus 2024

Port Ellen I

Vanmorgen een gaatje tussen stormen, ben dus vertrokken en zit nu in Schotland. Timing van de overtocht was helemaal goed, alleen een flinke plensbui bij vertrek. Rathlin Island overgeslagen, had begrepen dat het daar ruig is bij zuidwest en raad eens waar de volgende storm uit waait, niet dat port Ilein daar immuun voor is...
Moet nog wel bedenken wat ik de komende dagen moet gaan doen (foto).

Islay: hints in Port Ellen
Dinsdag 6 augustus 2024

Port Ellen II

Eerst maar eens de 10k stappen zetten. Vroeg (te vroeg) naar Ardbeg, daar wachten op het openen van het visitor-centre. Zag de toeristen stroom al aardig op gang komen. Mij allemaal iets te gelikt. Daarna terug gelopen naar Lagavulin, een pak uit hetzelfde laken. Ook daar maar niets gekocht. Vlak voor Port Ellen (of Port Ilein): Laphroaig, opvallend dat de opslag zoveel groter lijkt dan Ardbeg. Zal wel zijn omdat het veel gebruikt wordt in blended scotch. Gelukkig veel minder toeristen, heb hier wel twee flessen gekocht om mee terug te smokkelen.
Ondertussen ook nog Dunyvaig Castle (foto) en MacDougall Monument, daarmee de min of meer recente geschiedenis afdoende belicht. Toen nog even het stenentijdperk met een Chambered Cairn (steengraf) en nog twee Standing Stones (oa Kilbride Farm).
Het is nu rond het middaguur, er zijn 25k stappen gezet en de regen is er ook.

Islay: Dunyvaig Castle
Woensdag 7 augustus 2024

Port Ellen III

Vanmorgen was er een enthousiaste storm, halverwege de nacht er nog uitgeweest om de zeilen extra vast te zetten. Lig aan een vinger-steiger met 3 achterlijnen aan de "vinger" kant en 2 achterlijnen aan de "steiger" kant. Ook nog 2 voorlijnen. De harde wind houd de hele dag aan, dankzij de zuiderwind ook nog wat deining.
Lekker met de bus naar Bowmore en vanaf daar een rondje langs Portnahaven. Even door dat plaatsje gelopen en gesproken met een van de tijdelijke inwoners. De meesten hebben de voorouderlijke huizen aangehouden maar wonen inmiddels elders. Het dorp ziet er goed onderhouden uit en de Atlantische oceaan oogde indrukwekkend (zie foto).
Ga nu rustig de volgende stap plannen (op naar Jura). Morgen ziet het er wat rustiger uit maar vanaf vrijdag: storm...

Islay: Dunyvaig Castle
Donderdag 8 augustus 2024

Jura: Craighouse

Aan een bezoekersboei in Craighouse, geen bijboot meer dus blijf ik aan boord. Ook hier een whiskey distelleerderij. De drone is nog niet gebruikt, het weer is te onstuimig of er zijn mensen in de buurt.
Vandaag was het een beetje dwarrelwindje, heb wel kunnen zeilen. Het voor de wind zeilen gaat steeds beter. Voordeel van het "beschermd" varen, in dit geval de "Sound of Jura", is het ontbreken van deining.

Jura: Craighouse
Vrijdag 9 augustus 2024

Loch Crinan

Weer een bezoekersboei. Zoals beloofd stormde het. Gisteravond rond een uur of 11 was een hoogtepunt. Ondertussen een stukje verder gevaren, het ging flink tekeer. Met 3 zeilen gezeild en toch 6 knopen ondanks de stroom tegen.
Viel verder weinig te beleven, daarvoor was het weer te slecht. Maar wie gaat er ook op vakantie naar de Hebriden?
Foto is van gisteravond: bezoek bij de boot.

Zoutwater zwanen
Zaterdag 10 augustus 2024

Kerrera

Een haven: joepie. Tegenover Oban, het eindpunt van dit jaar.
Was vanmorgen een beetje op, teveel deining. Had besloten om zo snel mogelijk te vertrekken en niet te letten op het tij, gewoon doorknallen met volle zeilen. Er waren een paar stukjes met tandjes en het laatste stuk was extra bijzonder. Grootzeil strijken met windkracht 7 op de oceaan golven: hatsjikidee, ik zal morgen wel spierpijn hebben.
Even een paar dagen Kerrera en op woensdag de Ormen Lange uit het water. Daarna de uitmuntend voorbereide thuisreis.
Foto is van vanmorgen toen Loch Crinan er nog lief uitzag.

Loch Crinan
Dinsdag 13 augustus 2024

Newcastle

Heb me laten verjagen door de volgende zomerstorm. Zondag was het nog lekker rustig, 's-ochtends met de ferry naar Oban. Ontzettend toeristisch met allerlei rullaria. Terug naar het eiland en begonnen met aftuigen. Hulp gehad van de Engelse buren. Daarna begon het weer weer. Op maandagochtend, tijdens onweer en stortbui de boot overgedragen.
Met de trein naar Newcastle, het laatste stuk vanaf Edinburgh, naast Susan. Haar levensverhaal aangehoord waarmee ze me weer in het sociale domein heeft ingeleid
Foto is van Kerrera

Kerrera: zo kan het dus ook